вторник, 1 април 2014 г.

Интернет реклама

Интернет реклама 
 Избор на име и домейн за онлайн магазин
Вече сте решили какво ще продавата в бъдещия си интернет магазин и сега сте ентусиазирани да му измислите име и да купите интернет адрес. Ето няколко съвета.

В интернет има милиони сайтове, стотици хиляди магазини, а регистрираните фирми в България с над половин милион. С други думи, не е лесно да имислите име, което е добро и същевременно свободно. Задължително при избора на име трябва да проверявате дали има свободен домейн (интернет адрес) за това име и дали е свободно името за фирма в търговския регистър (разбира се, бихте могли да кръстите фирмата си по друг начин, но е по-добре имената да съвпадат поне частично). Първото може да правите на страницата на някой регистратор на домейни (например тук ), а второто на страницата на търговския регистър.

На някои страници за SEO (СЕО - оптимизация на страници за търсачки) ще прочетете съвет домейнът ви да бъде обяснителен (например www.plod-zelenchuk.com), защото това ще ви помогне в индексирането от търсачките. Това наистина е така, но когато създавате бизнес вашата основна цел би трябвало да е да изграждате лоялност и да привличате клиентите си за постоянно. Стара маркетинг максима е, че е с пъти по-евтино да задържиш един съществуващ клиент, отколкото да привлечеш един нов. А за да привличате лоялни постоянни клиенти имате нужда от бранд (търговска марка). Хората много по-лесно ще запомнят един различен и интересен бранд, отколкото домейн с името на продукта. Или по-точно казано, много по-вероятно е да индетифицират вашия сайт, когато той има специално име, защото така той просто ще бъде по-лесен за запомняне.

Името трябва да е лесно, кратко и звучно. Също така, ако използвате българска дума, трябва да внимавате да подберете такава, която всички биха написали еднакво на латиница. Ако в думата ви има букви като "ц" и "я", за които има няколко популярни начина на изписване, ще има потребители, които ще въвеждат адреса грешно. В такъв случай може да закупите домейни за всички популярни изписвания, които да препращат към фактическия ви сайт.

В англо-говорящите държави е практика за бранд да се взима дума, която нарочно се изписва погрешно (citi bank, вместо city). Това се прави основно с цел да може да се патентова името (което не е позволено за съществуващи думи). В България обаче това би било проблем, защото за разлика от при английския език, в българския има строги правила за правопис и хората не приемат лесно думи изписани различно.

Името ви трябва да е има някаква връзка с това, което ще продавате, но нека тя не е директна. Много по-добре за вас е потребителите да правят сами асоциации, отколкото да им поднасяте информацията директно. За съжаление българските интернет магазини по правило не обръщат достатъчно внимание на името си. Някои от позитивните примери са Пакостник (бебешки стоки),  Реформа (дизайнерски подаръци), както и Штъркел (забележете правописа, отново бебешки стоки).

За да стигнете до най-доброто име за вашия магазин трябва да минете през три стъпки.


    Brainstorm (от английския език, "мозъчна атака"). Взимате лист и химикалка и започвате да пишете всичко, което ви хрумне. Не само възможни имена, но и всякакви асоциации с магазина и продуктите ви. Пишете без да цензурирате.
    Отсяване. Изчакайте ден-два и вземете листа. Прочетете всичко внимателно и вероятно няколко имена ще ви се оформят в главата към този момент. Запишете ги на отделен лист. Записвайте ги като имена (Пакостник) и като домейни (pakostnik.com), след като сте проверили, че са свободни. Искате името ви да изглежда добре и в двата варианта, нали?
    След като вече имате списък с три до пет имена е време да използвате приятелите си. Покажете го на няколко човека и ги питайте кое най-много им харесва. Подберете различни хора като тип и характер, но все пак гледайте да бъдат потенциални клиенти на вашите продукти/услуги.

Към този момент трябва да имате харесано име и домейн. Вече може да регистрирате фирмата си и домейна. Първото вече обяснихме как става, а за избор на хостинг доставчик и регистрация на домейн ще си говорим скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар