понеделник, 3 март 2014 г.

Текстови връзки


Текстови връзки

Вътрешните връзки са една не малка част от връзките, които сочат към страниците на вашия сайт. До сега беше написано доста за изграждане и поддръжка на външните връзки, но вътрешните са също така важни за видимостта и класирането на определени ключови думи в търсещите машини, както и за вътрешна навигация, по-висок PageRank на вътрешни страници и по-добра структура на връзките.

Истината за вътрешните връзки е такава че и те, както външните, не могат да бъдат пренебрегнати и играят роля във вашето SEO.

Тези връзки биват едни от най-лесните за манипулация и изграждане – все пак вие имате пълен контрол върху тях. Много хора обръщат малко внимание на този тип връзки на личния си сайт. Използвайки вътрешните връзки може да увеличите резултатите си за класиране на няколко на брой ключови думи за определени вътрешни страници, а повече предни позиции ви осигуряват по-висок трафик.

Три предимства на вътрешните връзки:
Разкрива вътрешните ви страници на търсещи машини за пълното им индексиране
Повишава PageRank на вътрешните страници
Подобрява класирането на вътрешни страници за определени ключови думи или фрази

Подобряване видимостта на сайта
Не е тайна, че Google ботовете обичат да посещават големите ферми за информация по-често, особено ако качеството на информацията е високо или намира голямо търсене в текущия момент като локални новини или събития. Понеже е по-вероятно да търсим последните новини по въпроса или последната авторитетна информация.

Общо взето формулата изглежда горе долу така:
Качествено Съдържание + Много Съдържание + Вътрешни Връзки = Високо Качество

Това осигурява често посещаване от Google ботовете и предначертава лесна карта за структурата на вашия сайт.

Повишаване на PageRank на вътрешни страници
PageRank e мерна единица, с която Google оценя дадена страница според това колко е важна за търсещата машина. Обикновено началната страница е с най-висок PageRank, поради това, че към нея сочат най-много външни връзки. За да повишите PageRank-а на вътрешните си страници, трябва да изградите връзки, които сочат към тях от главната, но бъдете внимателни, защото ако прекалите ще изглежда като изкуствена манипулация на PageRank-а, което е наказуемо от страна на търсещата машина.

Просто изберете кои страници са важни за пренасочване на трафик към тях и изградете малко връзки с определени ключови думи към съответната страница. В случая се намирате в ситуация, в която малко е много и е по-добре да имате малко връзки в йерархична структура.

Как да подобрите вътрешните си връзки
Навигационно меню на сайта с текстови връзки
Връзки в пасажи с текст
Текстови връзки във Footer (завършващата лента на сайта) областта

Добра практика е връзките в навигационното меню, Footer лентата, да са с чисти текстови връзки, изградени само с HTML и не включващи rel=”nofollow” опцията за връзка. Тогава връзките ще бъдат проследени от Google ботовете и ще индексират и вътрешните страници, освен ако не сте го забранили в robots.txt файла, който определя достъпа им до вашия сайт.

Последната стъпка, която е нужна за най-добро индексиране на сайта ви, е изграждането на XML карта на сайта и регистрирането ? в Google Webmaster Tools. Тази техника е малко напреднала и може да е нужно първо да се запознаете с XML картите за сайтове, но ако вече сте запознати и имате локално на вашия сайт не пропускайте да я споделите в Google Webmaster Tools.


Няма коментари:

Публикуване на коментар